Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/adimitra/public_html/wp-includes/pomo/plural-forms.php on line 210
Saraca tara bogata! Dar doar pentru unii

Saraca tara bogata! Dar doar pentru unii

Am auzit zilele trecute o stire despre parlamentarii nostri care m-a facut sa ma intreb daca este vreunul cinstit intre “alesii” poporului. Toata ziua, de dimineta pana seara, presa scrisa si audio-vizuala vuieste ca-i criza, ca se incearca masuri anti criza, ca se fac reduceri de buget, ca se concediaza oameni din sectorul bugetar, ca se reduc salariile sau ca ii baga in concedii fara plata 10 zile pe luna doar pentru a mai economisi niste sute de mii sau milioane de euro. In orice tara care este intr-o asemenea situatie stradaniile celor de sus sunt de apreciat si poate ca intr-o asemenea tara au si efect. Dar uitandu-ma putin la ce e pe la noi sunt putin confuz. Noua ne merge bine sau ne merge rau?

Guvernantii nostri sunt multi dintre ei veniti din provincie, de prin zonele unde au fost alesi. Asadar au nevoie sa stea undeva. Perfect de acord. Orice om care se muta in alt oras se muta cu chirie sau isi cumpara acolo o casa, asadar si guvernantii au dreptul sa isi inchirieze o casa sau sa le plateasca angajatorul una. Ce nu inteleg eu este, insa, de ce noi platim din taxe si impozite bani pentru a ne tine “iubitii conducatori” in hoteluri de 4 stele. Nu inteleg de ce 170 dintre ei au ales sa stea la hotel si de ce noi platim pentru cazarea lor aproximativ 46.000 de lei pe noapte, adica 1,4 milioane de lei pe luna, echivalentul a 350.000 de euro. 350.000 de euro pentru 170 de parlamentari inseamna aproximativ 2000 de euro pe luna pentru un singur “ales”.

Sunt cativa care mi-au zis: “Pai ce ma tu daca pleci in interes de serviciu, firma nu iti plateste cazare si diurna?”. Ba da, dar firma are interesul sa nu ma tina pe mine in puf cand ma trimite in alt oras, toate astfel de cheltuieli se reflecta in bugetul ei. Daca imi plateste cazare de 2000 de euro pe luna, intr-un hotel inseamna ca ori aduc cateva zeci sau sute de mii de euro bune pe luna in firma, ori sunt managerul firmei.

Dar cand Romania este o corabie care se duce tot mai rau la fund ar trebui sa reduci toate cheltuielile. Un apartament de lux chiar langa locul lor de munca, nu costa mai mult de 500-600 de euro. In felul asta pentru fiecare parlamentar s-ar scuti circa 1500 de euro. Daca se fac economii pai sa se faca de la toti, nu sa taie de la bugetarii care dupa 25 de ani de munca, in provincie au ajuns la fabulosul salariu de 300 de euro. Si daca tot se plateste cazare la hoteluri, de ce li se plateste pentru 7 zile pe saptamana cand ei teoretic trebuie sa fie 2 zile pe saptamana in circumscriptiile in care au fost alesi.

Aici ar trebui sa vina sa faca reduceri, in agentiie cu autonomie financiara care fac profit sanatos, profit pe care trebuie sa il cheltuie rezultand astfel prime de profit, prime pentru venit devreme la birou, prima pentru cel mai bine imbracat iar de restul banilor… niste prime la toata lumea.

Dar degeaba vorbim si observam unii chestiile astea, pentru ca stie toata lumea ca ursul merge nestingherit chiar daca il latra cainii in urma. Este pacat ca tot sistemul este atat de corupt, atat de bine acoperit, incat interesul comun si anume bunastarea si confortul conducatorilor nu trebuie niciodata sa aiba de suferit. Nu o sa existe niciunul care sa zica: STOP. Asa nu ete bine, trebuie sa schimbam placa. Daca exista este dat repede afara din hora.

Guvernantii nu o sa raspunda niciodata in fata unor institutii pe care tot ei le controleaza. Dar guvernantii pot raspunde in fata poporului, daca acesta maine s-ar trezi cu gandul de a-l trage la raspundere. Pentru ca asta inseamna democratie, adica poporul are datoria sa conteste, cel mai usor prin petitii semnate, prostiile pe care le hotarasc politicienii. Pacat insa ca romanul a inteles un singur lucru din democratie si anume: e democratie, fac ce vreu si injur pe cine vreau, caci nu are ce sa-mi faca.

Pana atunci somn usor popor drag, ca e foarte posibil ca atunci cand te trezesti sa observi ca ai ramas in fundul gol.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *