Cum sa-ti cauti prima casa

Cum in zilele noastre internetul este un factor important, m-am gandit sa scriu cateva sfaturi in ceea ce priveste cumpararea unei case, datorita recentei experiente si a utilitatii internetului in acest caz.

Toata lumea a inceput sa vanda si sa cumpere case prin programul Prima Casa. In cautarile noastre am avut surpriza sa dam peste oameni care habar nu aveau ce inseamna clar Prima Casa. Asadar, in cateva cuvinte, programul Prima Casa este un program pe care Guvernul l-a lansat ca o solutie la blocajul de pe piata imobiliara. Nimeni nu vindea, nimeni nu cumpara pentru ca nu se dadeau credite de nici un fel. Prima Casa este un program care garanteaza un credit imobiliar luat de o persoana pentru a-si cumpara Prima Casa. Tot ce trebuie sa ai pentru a te incadra este un salariu de cel putin 400 de euro, din cate am inteles pe la mai multe banci, si sa nu fi avut niciodata un imobil pe numele tau. Datorita garantarii de catre stat, bancile renunta la comisionul de risc pentru clienti si automat rata si dobanda iti scad mult. Un exemplu rapid ar fi urmatorul:

Un credit de 45.000 de euro pe 30 de ani se lasa cu o rata de aproximativ 260 de euro. Cu un 47-48 de mii de euro iti poti cumpara o garsoniera, pe care altfel o inchiriai cu 250-300 de euro. Deci este mai inteligent sa ti-o cumperi si sa platesti rata la ea decat chirie

Pentru unii dintre vanzatori Prima Casa pare mai degraba un Bau Bau, pentru ca refuza sa cumpere prin acest program din cauza ca dureaza foarte mult pana vad deja banii. Si pe buna dreptate, pentru ca daca omul stabileste cu tine ca ti-o vinde si faci un precontract pentru 45000 de euro, peste 2 luni cand isi ia el banii de la banca poate garsoniera lui face 50-52000, deci banii lui s-au devalorizat. Pe de alta parte cei cu bani cash sunt putini, iar Prima Casa este oarecum singura solutie pentru a vinde sau cumpara.

Pe de alta parte din discutiile cu agentii imobiliari am dedus doua lucruri importante:

BCR si Banc Post sunt bancile cu termenul cel mai lung. E si usor sa iti dai seama de ce, pentru ca ambele banci au fost de stat, sunt functionari de stat, invatati sa lucreze pentru stat care se misca in reluare. Pana nu o sa inteleaga ca acum lucreaza pentru patron si e nevoie sa se miste repede nu o sa creasca deloc.

Alpha Bank este banca unde creditul se da cel mai repede. Mai multi agenti diferiti mi-au spus ca au semnat cu aceasta banca in 3 saptamani.

Vanzatorul sau cumparatorul prin Prima Casa, trebuie sa stie care sunt pasii:

1.  iti strangi actele si le depui la banca. Dureaza intre 1-2 saptamani pana banca iti da apoi o preaprobare a dosarului pe o suma de bani.

2. te apuci si iti cauti casa

3. cand ai gasit-o, faci un precontract pe cel putin 2 luni cu propietarul si mergi cu toate actele casei la banca (precontract, cadastru, intabulare).

4. astepti solutionarea dosarului intre 3 saptamani, daca esti norocos, si 2 luni daca ai luat prin BCR sau Banc Post.

5. dupa ce ti s-a aprobat creditul, mai dureaza cateva zile pana imobilul trece pe numele tau, iar vanzatorului i se deblocheaza banii in cont.

In ceea ce priveste cautarea locuintei, nu agreez ideea de a cumpara prin agentie imobilara din mai multe motive. Pe scurt nu agreez gandul ca cineva imi ia aproximativ 1000 de euro din buzunarul meu doar pentru ca a dat niste telefoane si a mers cu mine la 2 vizitari, iar unii dintre agenti mai si umfla preturile ca sa le iasa lor comision si mai mare. Unii o sa ziceti ca vorbesc prostii si ca nu ai cum sa iti gasesti altfel. Gresit.

Sunt mai multe site-uri pe care poti cauta anunturi. Vi le dau pe cele folosite de mine:

www.anunturiparticulari.ro
www.imobmanager.ro
www.magazinuldecase.ro
www.anuntul.ro
www.imobiliare.ro

Pe majoritatea costa daca vrei sa vezi anunturile, dar toate anunturile pentru care m-au sunat agentii le-am gasit si acolo.

O alta metoda ar fi sa o iei la pas prin cartierul unde iti vrei garsoniera/apartamentul si sa lipesti anunturi pe blocurile unde doresti sa cauti si eventual sa vorbesti cu administratorii din zona.

Cam atat ar fi de spus. Spor la cautat casa visurilor voastre.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *