20 de ani de democratie

Peste tot pe la televizor de ceva vreme numai despre “revolutie” aud. Aud si pareri pro si pareri contra. Eu la revolutie eram prea mic ca sa stiu ce se intampla, doar ii vedeam pe ai mei parinti si bunici plangand pentru ca pe taica-miu il trimisesera la Timisoara inarmat cu… o cazma de militar. Pe semne ca sa ingroape revolutia, sau cine stie ce. Nu mi-a placut niciodata istoria, nu mi-a placut sa retin eu date si fapte din istorie. Noi spunem ca Mircea cel Batran, Stefan cel Mare sau Mihai Viteazul tineau piept si ii mai si bateau pe turci tatari si alti cotropitori. Daca te duci la turci acasa o sa-ti zica ca ne-au batut de ne-au spart. Adevarul, deci, este undeva la mijloc. Asadar ce rost are sa imi omor neuronii cu niste fapte pe jumatate adevarate, fabricate sau total neadevarate?! Pentru mine nu a avut nici un rost, asadar istoria mea s-a rezumat strict la 2 de 10 in clasa a 4-a cand era vorba de daci si de romani si de portul dacilor si romanilor.

Lasandu-i pe daci si romani, ajung mai in zilele noastre la comunismul din RSR fosta RPR. Cum am zis nu stiu mare lucru de pe atunci, dar stiu ca aveam o tara care producea, aveam agricultura de iti era mai mare dragul, exportam mult mai mult decat importam, se construia mult, din pacate nu conta ce studii aveai ca era posibil sa fii aruncat sa lucrezi pe cine stie unde, dar lucrai, aveai bani si nu aveai ce face cu ei, RSR nu avea datorii catre nimeni, ba chiar altii aveau datorii catre noi. Pe de alta parte eram condusi de comunisti, nu prea aveai niciun fel de libertate, nu puteai si tu sa iti versi oful si sa il injuri pe cizmarul tarii, ca era posibil sa fii dat in gat de vreo ruda. Ok multe bile albe, multe bile negre.

Mai venim cu 20 de ani dupa RSR si ajungem in Romania o tara in care domneste democratia. Ok. In romania anilor 2009 ce se intampla? Pai acum importam mult mai mult decat exportam, de produs nu prea producem nimic interesant, cu exceptia troacei de Logan care este un fenomen si a spart topul vanzarilor prin Europa, dar care de altfel nici nu este o companie 100% romaneasca, deci meritul nu este nici 50% al nostru. Avem ce cumpara de nici nu visezi, dar nu prea avem cu ce sau platim toata viata. Despre agricultura nu mai auzi decat in povestile bunicilor, caci odata cu spargerea colectivelor tot neamul prost si hot de roman de la tara a furat tot ce a putut, mai ales de prin canalele de irigatii si din statiile de pompare a apei catre terenuri. Si ce sa vezi… acum se plang ca agricultura e la pamant si statul nu face nimic. Pai nu cred ca statul este ultimul prost al satului. Tu roman retard furi toata instalatia de irigare si dupa cand te uiti ca nu mai ai cu ce sa iti uzi pamanturile sa faci recolte incepi si te plangi ca statul nu te ajuta. Asadar agricultura este o amintire comunista. Dar cel mai important, acum, in zilele noastre, este faptul ca suntem o tara democrata. Gandim liber! Facem ce vrem. Putem sa stam si acasa toata ziua, daca ne permitem, nu suntem obligati sa mergem la servici.

Pentru mine, un afon in istorie si in economie, dilema este: Cum naiba a reusit un pantofar sa aiba in aceeasi tara o economie atat de infloritoare, ma rog, cu dezavantajele ei, iar dupa 89 in 20 de ani de democratie acesti invatati, acesti doctori in economie, afaceri, politici externe, masterate peste masterate si doctorate peste doctorate, au fost in stare sa aduca tara asta in halul asta, ingropata in datorii, fara pic de economie sau productie interna. Cum de acesti fantastici care ne conduc de prin 89, au reusit performantele astea cu Romania? Daca erai in fruntea unui SA, si erai un prost manager consiliul director daca te vedea ca esti prost ca pamantul sau esti hot si bagi mana in sacul lor te schimbau de urgenta. La noi presedintii, politicienii si toti hotomanii de ce nu pot fi schimbat. Simplu, pentru ca o mana spala pe alta si impreuna obrazul.

Asadar care era mai destept cizmarul sau invatatii de dupa 89?

Oricum ar fi, romanul a priceput cum nu se poate mai gresit termenul de democratie.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *