Acordul Asociatiei de Proprietari

De vreo luna m-am hotarat sa imi infiintes o Intreprindere Individuala (I.I.). Multi nu prea stiu ce este I.I.. Pe scurt, caci alta varianta mai lunga nu exista, II este acelasi lucru ca si o Persoana Fizica Autorizata (PFA) doar ca poate sa aiba si angajati. Nu prea s-a auzit de II pentru ca este nou aparuta si in aceste conditii PFA-ul nu prea isi mai are rostul.

Dupa ce m-am lamurit si eu ce este cu II am sunat la Registrul Comertului si i-am intrebat cum trebuie sa procedez si care este sunt exact pasii. Mi s-a dat repede raspunsul ca o sa gasesc tot ce am nevoie pe site-ul ONRC la sectiunea formalitati, inclusiv pasii care trebuiesc urmati. Am gasit ce acte imi trebuiesc dar nu si care sunt pasii. Asa ca am inceput cu ce mi s-a parut mie mai greu. Si este al naiba de greu. Obtinerea acordului de la Asociatia de Proprietari pentru a-mi putea face sediul social.

Asta este un test pentru toti cei care vor sa vada sa-si descopere limita rabdarii lor si mai ales cat pot fi de diplomati. In principal administratorul meu a pierdut stampila si i-a trebuit o luna sa isi faca alta. Si nu a facut alta ci a gasit-o pe cea veche. Bun. Acum ca aveam si stampila am plecat sa strang semnaturi prin bloc de la cei 4 vecini care ma inconjoara. 3 au fost de acord rapid, al 4-lea nu l-am gasit si am ales alt vecin de pe etaj. Din partea unei acrituri de pensionare am primit raspunsul sec si fara explicatii: Nu te supara, da io nu-ti semnez.

Mda… pensionara, ce sa-i ceri.

Am sunat la vecinul de langa ea, un tip la vreo 30 de ani, a citit hartia si mi-a semnat-o. Toti care mi-au semnat mi-au urat bafta. Nu prea pricepeam eu la ce  se refera cu bafta.

Am strans cele 4 semnaturi si am mers l Presedintele de bloc care timp de o ora mi-a macinat nervii ca ceea ce fac eu nu este legal, ca pe hartie scrie ca pot desfasura si activitati de birou si ca nu se poate asa ceva, ca scrie anexa 2 si anexa 2 nu exista, ca sa scrie proprietarul pe hartie ca este de acord sa imi fac sediu social in apartamentul lui. I-am aratat contractul de comodat cu proprietarul. Nu ca nu este valid, ca trebuie facut la notar, ca trebuie semnat in 3 exemplare. Bla bla bla, vino cu proprietarul, bla. Pana nu a venit proprietarul sa ii zica da domne sunt de acord, si pana nu a taiat el pe hartia aia cu pixu ce scria despre activitate de birou nu s-a lasat. Mi-a semnat si acum mai am de obtinut doar stampila de la administrator, pe care il sun si nu imi raspunde si nici nu e de gasit.

Concluzia ar fi ca decat sa ai treaba cu administratorul sau cu presedintele mai bine-ti dai doua palme si te culci. Sunt cei mai pricinosi oameni, cei mai ciufuti, cei mai curiosi, cei mai importanti din tot blocul. Conducatorii supremi ei sunt. Daca te-ai pus rau cu el apai sa te fereasca sa mai ai nevoie de vreo semnatura de la ei.

Primul si primul pas insa in toata treaba cu infiintarea II este insa depunerea cererei de verificare si rezervare a denumirii Intreprinderii Individuale. Pentru ca pe asta trebuie sa o treceti pe adeverinta cu acordul locatarilor. Desi daca o sa ai un presedinte ca al meu care o sa iti spuna ca trebuie sa iti treci numele tau acolo si nu al II, chiar daca o persoana fizica nu o sa poata niciodata sa isi infiinteze un sediu social, asa cum se solicita in acel acord. Dar ma rog, detalii.

Revin cu ceilalti pasi in infiintarea Intreprinderii Individuale.

2 Comments

  1. Filip

    7 September, 2010 at 9:42 AM

    Auzi mah… si dupa noua lege ce impozite trebuie sa dai pe luna? Si II asta e la fel ca pfa cu norma fixa? (adica platesti tva sau poti sa nu platesti tva ?)

  2. Scaune

    3 January, 2011 at 3:43 PM

    Ai avut noroc cu locatarii. Eu am avut probleme mult mai mari pentru infiintarea unui SRL in ceea ce priveste obtinerea semnaturilor de la vecini…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *